Het einde van een relatie is een emotioneel en complex proces waarbij veel aspecten moeten worden overwogen. Mediation biedt een gestructureerde en ondersteunende benadering om tot een evenwichtige en duurzame oplossing te komen. Ontdek hier de stappen van het mediationproces bij (echt)scheiding en hoe het kan helpen door deze uitdagende periode.
1. Kennismakingsgesprek:
Het proces begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit biedt de gelegenheid om de mediator te ontmoeten, vragen te stellen en het mediationproces te bespreken. Het legt ook de basis voor een vertrouwensrelatie tussen de betrokkenen en de mediator.
2. Inventarisatie van Zaken:
Tijdens de volgende fase worden alle relevante zaken geïnventariseerd, zoals financiële kwesties, eigendommen, en eventuele zorgen met betrekking tot kinderen. Dit helpt bij het creëren van een duidelijk beeld van de te behandelen onderwerpen.
3. Individuele Gesprekken (indien gewenst):
Als de situatie complex is of als er behoefte is aan individuele aandacht, kunnen er aparte gesprekken plaatsvinden. Dit biedt elke partij de ruimte om specifieke zorgen te uiten en oplossingen te verkennen.
4. Gezamenlijke Mediation Sessies:
De kern van het mediationproces zijn de gezamenlijke sessies, waarin de betrokkenen samen met de mediator werken aan het vinden van oplossingen. Dit omvat het bespreken van mogelijke regelingen met betrekking tot ouderschap, financiën, eigendommen en andere relevante kwesties.
5. Onderhandeling en Communicatie:
De mediator faciliteert de onderhandelingen en bevordert open communicatie tussen de betrokkenen. Hierbij worden belangen en behoeften helder geïdentificeerd, waardoor er ruimte ontstaat voor creatieve en gezamenlijk aanvaardbare oplossingen.
6. Opstellen van Documenten:
Wanneer overeenstemming is bereikt over alle kwesties, worden de documenten opgesteld. In het ouderschapsplan worden alle afspraken vastgelegd omtrent de kinderen en het convenant beschrijft de afspraken met betrekking tot de echtscheiding en wordt door alle partijen ondertekend. Bij een geregistreerd partnerschap met kinderen onder de 18 of bij een huwelijk is het verplicht om het verzoek tot scheiding in te dienen bij de rechtbank. Dit verzoek kan ingediend worden door een advocaat.
7. Nazorg en Evaluatie:
Na de scheiding bieden wij indien nodig nazorgsessies om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken goed worden nageleefd en om eventuele nieuwe uitdagingen aan te pakken. Dit draagt bij aan een soepele overgang naar de nieuwe situatie.
Conclusie:
Mediation bij echtscheiding is een proces dat gericht is op samenwerking en begrip. Door het bieden van structuur, open communicatie en de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te verkennen, helpt mediation betrokkenen bij het vinden van evenwicht en het creëren van een solide basis voor de toekomst. Wij staan klaar om jullie te begeleiden door dit proces, zodat jullie op een respectvolle en constructieve manier uit elkaar gaan.